Dumitru Macovei- armonie, lumină și culoare

Și iarna mohorâtă, la Dumitru Macovei, capătă însuflețire, vivacitate și natura este animată într-un fel ludic! Artistul pare un etern copil, căci numai copiii au privilegiul de a  nu cunoaște melancolia.

            În lucrările pictorului Dumitru Macovei, expuse în Galeriile de Artă ”Alfa”, la jumătatea lui februarie a acestui an, se simte optimismul. Poate că nu se datorează numai culorilor; e o stare pe care artistul o resimte permanent și o face cunoscută tuturor. Macu, iubit de colegi, admirat de public, urmat de învățăceii care-l adoră, întruchipează imaginea clară a dinamismului. Un doritor de evoluție, de perfecționare, este omniprezent în toate taberele care presupun muncă asiduă în slujba artei.

            Dacă la începuturi, zăbovea mult în zona picturilor bisericești, cu timpul, desăvârșindu-se, a intrat, deloc timid, în aria peisajului și a picturii statice pe care le stăpânește cu îndemânarea unui artist oțelit și încăpățânat în tăria cu care a reușit treptat, să fie impecabil.
            Vernisajul care a avut loc în Galeriile ”Alfa”, a scos la iveală, un om cu totul nou. Căci asta face Macu: se reinventează continuu. Aduce elemente noi, uimește cu sublimul peisajelor și dă poezie în culoare chiar și picturilor care conțin priveliști industriale. Atât urbanul cât și ruralul capătă substanțe pasionale, lipsindu-le posomorârea la care ne-am fi așteptat.
            Numai Vali Răcilă, Sir Blues, poate face pânza să fredoneze povești pe note și numai critica domoală și dibace a poetului Val Mănescu, puteau fi parte integrantă a unui vernisaj de asemenea calibru. Așadar, ideea invitării a fost o benefică inspirație și n-a făcut decât să completeze perfect imaginea lansării unui pictor contemporan care merită toată atenția și pe care trebuie să-l cercetăm îndeaproape.

            Macu te face curios. Dintr-un om impasibil și apatic, devii brusc indiscret. Te apropii de pânză, îi cauți începutul, îmbinarea culorilor și parcă-ți vine să-l întrebi: ”Ce-ți veni, domnule, să pui galben-pai, într-un gard de întreprindere?!” Vezi? Te-a scos din firesc…lâncezeai posomorât ca-ntr-o interminabilă elegie! Păi, galbenul, omule, taie griul, vinețiul, durerea, vicisitudinea și-ți amintește de VIAȚĂ!

            Dumitru Macovei te târâie cu forța în viață! Crezi că mulți îți vor aminti că viața îți aparține și că persistența existenței e-o impresie eronată și neavantajoasă?

            Sir Blues garantează zborul doar cu ajutorul a patru corzi de chitară…”Little Wing”…

(Foto credit: Ovidiu Ungureanu, atelierul Chromatique)

  •  
  •  
  •  

Author: irina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *