Basarabia la un an după Centenarul Unirii

Și-n acest an, aniversăm Unirea Basarabiei cu România, la 27 Martie 1918, în Sala 13 a Complexului Muzeal ”Iulian Antonescu” Bacău. Români entuziasmați, de dincolo și dincoace de Prut, așteaptă să amintim istoria așa cum a fost.
       

Unirea Basarabiei cu România a dat semnalul și celorlalte provincii românești iar visul de veacuri al tuturor s-a realizat la 1 Decembrie 1918.
        

Ioan Seniuc- președinte de onoare al                 
Asociației Refugiaților din Basarabia, Bucovina de Nord și ținutul Herța

După 22 de ani, România a fost destrămată teritorial de către U.R.S.S. prin pactul Ribbentrop- Molotov, încheiat la Moscova în 1939, Dictatul de la Viena din august 1940 și Tratatul de la Craiova din 1940. După ultimatumul din Iunie 1940, Basarabia, Bucovina de Nord și ținutul Herța a fost din nou ocupată de către U.R.S.S până la războiul de eliberare din 1941 și ocupată din nou în Martie 1944.
       După căderea comunismului și destrămarea U.R.S.S. s-au desprins multe state independente printre care și Republica Moldova. Din punct de vedere teritorial, Basarabia este mărginită la Sud și Nord, de Ucraina și la Est de Transnistria- autoproclamată independentă și în care se află trupe Federației Ruse.
     În prezent, Basarabia este împărțită în două blocuri: ”pro-Europa” și ” pro-unirea cu România” și ”pro-Rusia”
      Scrutinul din februarie 2019 reflectă situația arătată mai sus, respectiv: socialiști comuniști și democrați au obținut 70 de locuri din 101 iar cealaltă alianță a obținut 26 de locuri; 5 locuri a obținut un partid nou înființat și restul a fost al independenților. Aceste rezultate sunt cauzate de sprijinul primit de președintele comunist Dodon, de la Vladimir Putin și miliardarii pro-ruși.
     După alegeri, încă nu s-a format majoritatea în Parlament pentru constituirea Guvernului dar în prezent, se poartă discuții între socialiști și democrați iar de curând s-a înființat la Chișinău, Alianța Unioniștilor care va participa la următoarele alegeri locale.
         Trebuie evidențiat faptul că România a sprijinit Republica Moldova cu investiții de zeci de milioane de euro pentru reabilitarea școlilor, grădinițelor, dispensarelor, secțiilor din spitale. Banca Mondială împreună cu Uniunea Europeană și România au contribuit la aducerea gazoductului de la Iași la Ungheni, ce în viitor va ajunge până la Chișinău.
          Guvernul României a acordat cetățenie română unui număr de circa un milion de cetățeni din Republica Moldova, cu deosebire pentru elevi și studenți care învață în România; a dezvoltat relații comerciale și a importat produse alimentare.
            România sprijină necontenit demersul Republicii Moldova de a fi parte a Uniunii Europene și a dovedit deseori aceste intenții, primind sprijin economic în domeniul economic, social și cultural. Mai primește sprijin de la Statele Unite ale Americii, Cehia, Suedia, Germania și alte câteva țări europene, ceea ce face exportul Republicii Moldova către Europa să crească până la 60%.
           Aniversarea celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a fost aniversată în Bacău la Conferința pe Țară a Studenților Basarabeni, găzduită de Universitatea ”Vasile Alecsandri” Bacău, la care au fost invitați și membrii Asociației Refugiaților din Basarabia, Bucovina de Nord și ținutul Herței, la care am prezentat un mesaj primit cu viu interes care avea drept temă Unirea și Prietenia dintre provinciile despărțite pe nedrept.
            Pe 27 Martie 2019, Asociația noastră a organizat împreună cu Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” Bacău, un amplu eveniment care i-a avut invitați de onoare pe cei cărora le pasă și ne onorează cu prezența dumnealor și cei care valorizează neîncetat, istoria României: domnul Vilică Munteanu, prof. Manolache Gheorghe și scriitorul Doru Ciucescu care a oferit participanților, în dar, 30 de cărți iar fosta actriță a Teatrului Municipal ”Bacovia”, basarabeanca Elena Solomon, a recitat un poem, în dulcele grai moldovenesc, primind aplauze și simpatia publicului. . 
           Intrând în noul Centenar, avem convingerea că Basarabia va reveni la patria mamă. Noi trebuie să credem cu tărie că într-o zi se va întâmpla.
Și nu vrem să rămânem doar cu speranța… 
      

autor: Ioan Seniuc

  •  
  •  
  •  

Author: irina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *