Comoara naivă a Bacăului- pictorul Ioan Măric

Despre bădița Măric, regizorul Copel Moscu, spunea: O viaţă întreagă, pictorul Ioan Măric şi-a construit o lume magică, plină de umor şi sarcasm, cu imagini în care ne regăsim noi înşine odată cu artistul. Am convingerea că spectatorul va înţelege că povestea este atemporală, iar artistul modest şi harnic ne zâmbeşte timid din ultimul rând, ştiind că nu ne vom supăra că ne pictează în felul acesta.
       

Criticul de artă Ioan Parhon adăuga În lucrările de artă naivă se recunosc personaje din poveşti, din lumea satului, oameni, animale, un univers în care oameni şi animale sunt condamnaţi să trăiască în armonie. De remarcat la lucrările lui Ion Măric şi cromatica specială, simţul personajului, ceea ce mă determină să-l consider un Chagall al artei naive”.
       La finele unui ianuarie geros, Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” Bacău a avut onoarea să expună o retrospectivă a creației sale, pe care a dedicat-o soției, cu prilejul celor 50 de ani de căsnicie, consoarta fiindu-i ”cel de-al treilea ochi”, ”cel mai sever critic”, ”muză și inspirație”.
      Galeria ”Hol” a fost înțesată de imagini tradiționale, obiceiuri de nuntă, botez, îngropare sau petrecere…regal de artă naivă în culoare.  
Mi-a făcut plăcere să pot fi parte integrantă a festivității lor. Am scris textul sub care Brașoveanu (ex-președinte Consiliu Județean) a semnat și le-am dedicat versurile din răvaș.
Maestrul (deloc naiv) a dat din ochi transmițându-mi tacit că știe ale cui sunt ”slovele”. Nas de artist. Te pui?!

  •  
  •  
  •  

Author: irina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *